Simone Hooymans - Meta.Morf

28. april - 12. juni 2022

Simone Hooymans’ arbeider springer ut fra hennes interesse for økologiske ideer om jordas tilstand og forholdet mellom mennesker og natur. Kildene hennes kommer ofte fra en fascinasjon for historiske manuskripter og vitenskapelig forskning som det botaniske Voynich-manuskriptet og Ernst Haeckels syn på naturen. Men også fra Apokalypsevisjonen fra middelalderen.Videoinstallasjonen Chapel of Very Small Creations inviterer deg inn i et hellig kapell med et mørkt univers hvor skjøre, opplyste skapninger svever rundt. De ser ut til å være oppmerksomme på den som ser, og de beveger seg mot dem og bort fra dem, for til slutt å forsvinne i universets endeløshet. Hvorfor er de der og hva forteller de oss? Er de naturens voktere eller bittesmå engler, eller kommer de fra vårt eget sinns teater?

https://vimeo.com/705362708

De opplyste skapningene er inspirert av de primitive livsformene tegnet av illustratøren og vitenskapsmannen Ernst Haeckel. Haeckel hadde sterk tro på at naturen i alle dens former er guddommelig og derfor burde tilbes.

I samtidens naturreligion er det ofte snakk om en følelse av tilknytning og tilhørighet til jordas levende systemer eller universet som helhet. Hooymans lokker deg inn i tilbedelsen av naturens skjønnhet og magiske univers. Hun stiller spørsmålet: Hvor sterkt tror vi på naturen og i hvilken grad projiserer vi våre behov og refleksjoner om naturen og gjør den til vår egen?

Hooymans utforsker møtepunktet mellom vår virkelighet og den såkalte usynlige trosverdenen. Med en fascinasjon for økologi og det uforklarlige i vitenskapen, utforsker hun hvordan de to kan overføres og samhandle med nåtiden og hvordan man kan formidle essensen av forskningen hennes på et imaginært nivå.

Ancient Waves
Simone Hooymans (1974-) er født i Nederland, men har bodd og arbeidet i Ålvik, Hardanger de siste 10 årene. Hooymans er uteksaminert fra Kunstakademiet for visuell kunst i Arnhem og Kunstakademiet i Breda, Nederland.

Hooymans arbeider primært med tegning og animasjoner i et figurativt og lekent formspråk. Gjennom animasjonen ønsker kunstneren å gi inn i sine egne tegninger, for å se hvordan komposisjonen vil utfolde seg hvis hun forsetter å gå dypere inn i dem. Hvilke historier vil dukke opp?

Simones håndtegne animasjoner er preget av fantastiske farger og fascinerende bevegelser som tar seeren inn i nye universer. De botaniske og organiske tegningene er laget ut fra forskning om form, farge og bevegelse.