Nirmal Singh Dhunsi

Nirmal Singh Dhunsi (f. 1960, Jandiala Manjki, India) arbeider primært med tegning og maleri, hvor han utforsker drømmeverdener, identitet, og kulturmøter. Billedspråket er preget av lekenhet, og møter mellom abstraksjon og det figurative.

En fugl hviler på kjønnet til en mann som står i en vaskebalje. Ei ku spaserer i et surrealistisk landskap med nøstelignende trær, bakker og et teppe. Overdimensjonerte peniser, uregjerlige skjegg som vokser vilt og vikler seg rundt mennesker, dyr og hus.

Ornamentrike tepper, stiger, vaskebaljer, og trær med et komplekst system av kurvede grener som slynger seg over og under hverandre, slik at de ligner en motorvei. Drømmeaktige sekvenser, dagligdagse situasjoner, fantasier, kanskje også mareritt. Det er ingen avsluttede historier som fortelles i de korte hendelsene. De kan heller betraktes som fortellende tanker, flyktige visjoner, eller emosjonelle bilder av figurenes sinnstilstander. Grundige, detaljert utarbeidede komponenter med komplekse overflate- og linjestrukturer, kombineres med enkle, gutteaktige strektegninger. Figurative elementer balanseres med geometriske former som tilfører tegningene en dimensjon av mystikk, som om de var bærere av et hemmelig budskap. Nirmal Singh Dhunsis billedunivers karakteriseres av lekenhet, oppfinnsomhet og utforskningsglede. Kunstneren liker å jobbe med serier, som blir til over flere måneder, kanskje år. Seriene er variasjoner over samme tema, der undersøkelsen av ulike komposisjons- og tegneprinsipper synes å være den grunnleggende motivasjonen. Utdrag av tekst fra Sara Noelani Müller