Jon Arne Mogstad

Jon Arne Mogstad (f. 1950 i Surnadal) er utdannet fra Statens Håndverks-og kunstindustriskole og fra Statens kunstakademi i Oslo. Han har hatt ettårig PS1 kunstnerstipend i New York, og har vært professor ved Kunstakademiet i Trondheim (1992-2004 og 2012-2018), samt Kunsthøgskolen i Bergen (2004-2011). Gjennom sin kunstneriske karriere har Mogstad hatt flere utstillinger og gjort en rekke større utsmykninger, blant annet Telenor Fornebu, kantinen på Kvinne-barn-senteret på St. Olavs Hospital og Halden fengsel.

Fra 1982 til 1988 var Mogstad medlem av kunstnergruppen Lambretta, som i senere tid har blitt beskrevet i flere masteroppgaver i kunsthistorie.

Mogstad flyttet tilbake til Surnadal i 2018, etter å ha bodd andre steder siden 1966. Han begynte da å undersøke hvordan dette ville påvirke ham som kunstner. Han valgte nærområdet som motivkrets og malte flere serier med utgangspunkt i elva Surna. Etter hvert har naturen rundt også blitt en del av motivkretsen. Trær og ikke minst himler og skyer. Maleriene fra slutten av 80-tallet/ tidlig 90-tall var nok også inspirert av kveldshimlene i Surnadal. I dag er formspråket mer direkte og figurativt, basert på raske snapshots med mobilkamera. I mellomtiden har han sett mye på tidlig renessansemalere og deres fargebruk. Han har tatt i bruk en type oljemaling som baserer seg på gammeldagse pigmenter som høykvalitets jordfarger, ekte sinober og ekte lapis lazuli. Han er likevel ikke interessert i å gå tilbake i historien. Han maler det som er her og nå, men med farger som kan gjengi det på en overbevisende måte. 10 malerier av utsikten fra balkongen, og 10 stripemalerier der fargene i stripene er bestemt av fargene i landskapet.